Kaffebryggare

Redan 1840 fanns det kaffekokare enligt vacuumprincipen. Dock var det ganska stora maskiner som behövde både flytande bränsle och en ordentlig spis för att drivas. Men den 27 augusti 1930 lämnade Inez H. Pierce från Chicago in en patentansökan för den första vakuumkaffebryggaren som verkligen automatiserade processen vid vakuumbryggning – och samtidigt eliminerade behovet av en spis brännare eller flytande bränslen. En elektriskt uppvärmd ugn införlivades i konstruktionen av vakuumbryggaren. Vatten upphettades i ett försänkt brunn, vilket minskade väntetider och tvingade upp det hetaste vattnet i reaktionskammaren. När processen var klar, stängde en termostat med bimetalliska expansionen principer, värmen till enheten vid lämplig tidpunkt. Pierces uppfinning var den första riktigt automatiska vakuum kaffebryggaren – och har senare införlivats i Farberware Coffee Robot.

Pierce design förbättrades senare i en amerikansk apparat tillverkad av ingenjörerna Ivar Jepson, Ludvik Koci, och Eric Bylund på Sunbeam i slutet av 1930-talet. Ett par riktigt Svenskklingande namn som skvallrar lite om att även amerikanska Svenskättlingar vurmar för denna brunna bryggd.  De gjorde flera förbättringar av maskinen, som sedan fick en design i pläterade metaller av industridesignern Alfonso Lannelli. Detta blev den första kaffebryggaren i den berömda Sunbeam Coffeemaster linjen såldes i stora mängder i USA under åren närmast innan andra världskriget.
Kaffebryggaren är idag en fullt naturlig del av ett hem och det är få som inte har en. Det är ännu en av våra kära maskiner som vi driver med den aldrig sinande strömmen. Dock allt dyrare strömmen. Så skaffa dig billigare el på http://www.elavtal.biz

Comments are closed.