Myter om Espresso

 

Undersökningar och hälsoexperter har varnat oss om de många effekterna av espresso eller kaffe, men vad är det vi inte ska tro på om kaffe och espresso? Följande är myter kring de starka och kraftfulla effekterna av espresso.

 

Espresso är beroendeframkallande

Koffein är inte beroendeframkallande. Bara en liten andel av kaffedrickare och kan få abstinenssymtom som huvudvärk och slöhet så fort de inte får i sig koffein. De flesta som inte dricker kan bara känna sig lite sömnigare än deras vanliga tillstånd, särskilt på morgonen.

Sömnsvårigheter

Koffein gör inte sovande svårt, det är faktiskt metabolismen av koffein som är långsam som gör den stimulerande effekten av kaffe längre. Vissa människor har inte svårt att somna, medan andra har bättre sömnmönster efter att ha intagit koffein. För människor som har svårt att somna, bör man undvika att dricka kaffe sent på eftermiddagen eller tidigt på kvällen.

Mörka roster är starkare

Starkare kaffe betyder inte alltid att den har en mörkare färg. Det mörkrostat kaffe beror på är hur lång tid det har rostat, men oftast de är surare. Ljusrostat har oftast en starkare smak. Den starkare smaken betyder inte alltid att det är bättre, men för vissa är det, var och en har sina egna personliga preferenser på sin kopp kaffe.

 

Espresso är inte så illa som det verkar – förutsatt att du tar det i rätt mängd. Njut av din egen espresso hemma och välja bland de bästa espressomaskiner på www.espressomaskin.eu. Här lär du hitta vad du söker.

Hur du undviker faror när du är ute med barnvagnen

Barnvagnar skapar mer aktiviteter för barnet och minskar belastningen på föräldrarna. Men du bör vara uppmärksam på att det också finns risker med att använda barnvagn. Det är fel att tro att barnvagnen löser precis alla problem. En barnvagn är ingen omhändertagande zon som gör att du behöver släppa ditt ansvar som förälder. Det finns flera saker du behöver akta dig för.

Här är några tips på hur man undviker problem:

Orsak: Hypoxiskt tillstånd

För barn som inte kan hålla upp huvud och hals, är det inte säkert att sätta dem i en vagn där de inte kan ligga plant. Det kan leda till ojämn andning, vilket i sin tur kan minska syretillförseln till blodet och orsaka ett hypoxiskt tillstånd eller rent av kvävning.

Hur kan man undvika detta?

Genom att inte lägga ditt barn i en barnvagn där det inte kan ligga plant (före sex månaders ålder).

Orsak: Shaken baby syndrome (SBS)

Vävnadsvolymen i ett spädbarns hjärna är mindre än i hjärnskålen. Det betyder att om barnet vistas i vibrationsmiljö eller om det skakas, kan detta leda till cerebral vaskulär bristning och blödning. Letargi, apati, matta ögon och minskad aptit kan förekomma, vilka ofta är symptom på “Shaken baby syndrome”.

Hur kan man undvika detta?

Undvik att dra vagnen på ojämnt underlag om du har ett spädbarn som är mindre än 6 månader. Använd en bra och pålitlig Anti-Shock-barnvagn eller bilbarnstol.

Om du vill veta mer om barnvagnar kan du besöka http://www.syskonvagn.org eller läs mer här elle rpå http://www.syskonvagn.org/babytravel-syskonvagn/

Kaffe som mormor gjorde det

Min mormor lämnade denna världen tre år sedan och vi saknar fortfarande henne. Hon var en gåva för oss när vi växte upp. Hon tog väldigt bra hand om oss när mamma och pappa inte var hemma. Hon hjälpte oss med våra dockor genom att sy klänningar för dem och sådant. Hon var min bästis. Den bästa mormor ett barnbarn någonsin kan ha.

Det finns fortfarande tillfällen då jag längtar efter en kopp kaffe som jag och min bästis brukade dricka. När jag besöker ett kafé och tar en varm kopp kaffe så saknar jag henne otroligt mycket. Jag skrattar ibland åt tanken att hon dricker kaffe där uppe med änglarna och blir avundsjuk, för att de får smaka på hennes signaturkaffemix. Jag kan minnas henne säga när hon gjorde en kopp åt mig, “En skopa kaffe med rätt mängd mjölk så blir det silkegott.”

Jag har genom åren besökt otal kaféer för att få kaffe gjort av experter, men aldrig har jag smakat något som liknar hennes kaffe. På näthinnan ser jag framför mig hur hon tillredde kaffet, men jag har inte heller själv kunnat återskapa det. Plötsligt en dag slog det mig att hon hade en riktigt bra kaffebryggare, så jag tänkte att om jag har en så bra bryggare så kanske… Så jag gick in på www.kaffebryggare.info och valde ut en som liknade hennes. Och det var rätt! Kaffet blev precis som då. Det var som jag vore i mormors kök igen. Gamla goda tider. läs mer på http://www.kaffebryggare.info/hyra-kaffebryggare/